x

Pecivo sa začinskim biljem

Pecite otprilike 15 minuta.

Sastojci: 1 kg glatkoga brašna ili brašna za kolače, 550 ml tople vode, 40 g nasjeckanoga svježeg začinskog bilja (naprimjer ruzmarina, vlasca, lovorova lista, origana, mažurana, kadulje), 8 g suhoga kvasca, 50 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja i malo soli.


Priprema:

1. Stavite mješavinu nasjeckanog začinskog bilja u maslinovo ulje. Stavite brašno na čistu radnu površinu i napravite udubinu u sredini. Rastopite kvasac u vodi i postepeno ga dodajte u udubinu. Polako miješajte s brašnom dok se ne počne stvarati prhko tijesto, a zatim dodajte ulje sa začinskim biljem i so. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i mekano. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga da odstoji na toplo mjesto otprilike 10 minuta. Zagrijte rernu na 180 stepeni.

2. Razvaljajte tijesto na 1 mm debljine i narežite ga na komade nazubljenim metalnim kotačem za rezanje tijesta. Posložite ih u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo i vlažno mjesto da se diže otprilike 40 minuta. Probodite tijesto viljuškom kako se ne bi napuhalo tokom pečenja. Pecite otprilike 15 minuta, ili dok krekeri ne poprime lijepu, zlatnožutu boju i ne postanu hrskavi.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.