x

Posolite lubenicu za još bolji ukus

Osim što će lubenici dati neodoljivi slatkasto-slani ukus, so će zapravo dodatno naglasiti slatkoću lubenice, zbog koje ćete voćnu kraljicu ljeta još više zavoljeti.

Kraljica ljeta, osvježavajuća i sočna lubenica mnogima je omiljeno voće u toplim ljetnim danima. Hladne kriške osim što odlično gase žeđ imaju i brojne pozitivne efekte na zdravlje - kada god vam je potrebno niskokalorično okrepljenje, posegnite za lubenicom, koju ste rashladili u frižideru.

Prema rezultatima naučnih istraživanja, lubenica sadrži aktivne supstance koje mogu da ublaže neke upalne procese, pomognu u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa i artritisa.

Lubenica (Citrullus vulgaris) je jednogodišnja biljka iz porodice bundeva i krastavaca. Danas postoji preko 1.200 vrsta lubenica koje se uzgajaju širom svijeta. Osim što se razlikuju po boji, veličini i obliku, postoje i vrste bez sjemenki. Sa sjemenkama ili bez njih, lubenice su i nutritivno izuzetno vrijedna namirnica.

ZA BOLJE ZDRAVLJE

Prirodno siromašne masnoćama, natrijumom i holesterolom, lubenice su pravo bogatstvo vlakana, vitamina C, likopena, beta-karotena, vitamina B grupe, kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, cinka, gvožđa i bakra. Jedna kriška lubenice sadrži velike količine vitamina C i beta-karotena koji vam mogu pomoći u borbi protiv raziličitih vrsta malignih oboljenja. Lubenica je takođe bogata kalijumom koji ima ulogu da reguliše rad srca i normalizuje krvni pritisak. Od davnina je poznato da lubenica odlično čisti bubrege, čime se poboljšava njihova funkcija pa samim tim postiže višestruko čišćenje cijelog organizma. Lubenica zauzima i vodeće mjesto na listi svježih proizvoda po sadržaju likopena, čak mnogo više od svježeg paradajza.

POSOLITE LUBENICU

A uz začin koji sigurno imate u svojoj kuhinji lubenica će postati još sočnija i ukusnija - narezane komade lubenice jednostavno začinite sa malo soli.

Možda zvuči čudno soliti vodenastu voćku kao što je lubenica, ali sjetite se klasične italijanske kombinacije dviju namirnica koje idu savršeno jedna s drugom - pršut i dinja.

Osim što će lubenici dati neodoljivi slatkasto-slani ukus, so će zapravo dodatno naglasiti slatkoću lubenice, zbog koje ćete voćnu kraljicu ljeta još više zavoljeti.

ČETIRI TESTA KOJA OTKRIVAJU SVJEŽINU LUBENICE

1. Neupućenost u osnovne karakteristike svježe i zrele lubenice nerijetko završi razočaranjem nakon što je donesemo kući i isprobamo sadržaj. Ali uz nekoliko pravila lako ćete među gomilom zelenih lopti pronaći onu sočnog sadržaja.

Šare na lubenici odaju njenu starost, stoga uvijek birajte onu sa svjetlijim šarama jer takve su zrelije i samim tim ukusnije. Osim toga, strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji treba biti žute boje, bijela pak ili svijetlozelena boja znak su nedovoljno zrelog ploda.

2. Obratite pažnju na težinu lubenice, ukoliko je za veličinu neočekivano lagana, znači kako je njen sadržaj suv i nema dovoljno soka.

3. Ukoliko lubenica ima peteljku i ona vam može biti mjerilo svježine, naime zavinuta peteljka znak je zrelog i svježeg ploda.

4. Zvuk sočne lubenice treba biti zvonolik, stoga je uzmite u ruke i člankom prsta kuckajte po njoj sa svih strana, ukoliko je zvuk tup, tu lubenicu ne kupujte.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.