x

Predsjednik italijanske regije Molise ljudima nudi 25.000 eura da dosele

Regija Molise je smještena na jugu Italije, Apenina i jadranske obale. Bez obzira na predivno okruženje, populacija u ovoj regiji je u padu zbog čega je njen predsjednik Donato Toma odlučio ljudima ponuditi 25.000 eura da dosele u pojedina mjesta.

Za život u jednom od gradova ove regije dobijat ćete 700 eura mjesečno tokom tri godine. Uvjet je da postanete stanovnik sela koje ima manje od 2.000 stanovnika i da tu pokrenete posao.

"Ukoliko bismo ponudili samo novčanu pomoć, to bi izgledalo kao milostinja. Željeli smo uraditi mnogo više, željeli smo da ljudi ovdje investiraju. Opcija je mnogo, mogu otvoriti pekaru, prodavnicu, restoran, bilo šta... Ovo je način da udahnemo život našim gradovima i da u isto vrijeme povećamo broj stanovnika", rekao je Toma.

Dodao je kako će svaki grad koji ima manje od 2.000 stanovnika dobiti 10.000 eura za razvoj infrastrukture i promociju kulturnih aktivnosti.

Prema Nacionalnom zavodu za statistiku Italije (Istat), Molise trenutno ima 305.000 stanovnika i spada u regije koje su posljednjih godina izgubile mnogo stanovnika. Naime, od 2014. godine ovu regiju napustilo je više od 9.000 stanovnika. Trenutno u Italiji živi 65 miliona stanovnika, što je najniža brojka u posljednjih 90 godina.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.