x

OSVRNUO SE NA IZVOZ ŽITA

Putin na ekonomskom forumu: Rast cijena na tržištu mogao bi dovesti do tragedije!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma gdje je glavni fokus bio na temi pod nazivom "Ka multipolarnom svijetu".

Lider Rusije na početku svog govora se osvrnuo na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji te je ovu pojavu opisao kao "sanckionu groznicu".

"To su neskriveni, agresivni pokušaji da se nametnu obrasci ponašanja drugim državama, da ih liši suvereniteta i podredi njihovoj volji. Apsolutna većina azijsko-pacifičkih država ne prihvata destruktivnu logiku sankcija. Ovdje se govori o principima obostrane koristi i saradnje koja predstavlja središte poslovnih odnosa", poručio je Putin.


Nakon toga, Vladimir Putin se osvrnuo na prehrambeni sporazum koji je zaključen u Turskoj, a koji se odnosi na izvoz žitarica iz crnomorskih luka.

"Ako izuzmemo Tursku kao posredničku zemlju, onda se gotovo svo žito iz Ukrajine ne šalje u zemlje u razvoju i najsiromašnije države već u zemlje članice Evropske unije. Prema Svjetskom programu za hranu UN-a, samo su dva broda otišla u drugom smjeru od EU. Samo dva od 87", mišljenja je Putin.


U kontekstu hrane, Putin je naglasio da bi rast cijena na svjetskim tržištima mogla biti prava tragedija za većinu najsiromašnijih zemalja.

"Najsiromašnije države potpuno gube pristup najvažnijim prehrambenim proizvodima, a kupovina koju vrše razvijene zemlje izaziva nagli rast cijena", ističe ruski lider.

Također, osvrnuo se se i na inflaciju u Rusiji te je rekao kako ona sada prelazi 14 posto, ali da postoji trend pada.


"Mislim da ćemo prema rezultatima imati inflaciju od 12 posto. Naredne godine, to će pasti na pet ili šest posto, a neki govore da će dostići i četiri posto", ističe Putin.

Na kraju, osvrnuo se i na rat u Ukrajini.

"Nismo započeli ništa u smislu vojnih operacija, već samo pokušavamo da završimo. Neprijateljstva u Ukrajini počela su nakon državnog udara 2014. godine, a započeli su ga oni koji nisu željeli normalan i miran razvoj, te su nastojali potisnuti jedan narod, podvrgavajući ga genocidu osam godina", zaključio je Putin.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.