x

Za vrhunski rezultat treba malo pažnje

Šest malih tajni vrhunskih fudbalera za vrhunska dostignuća: Šta to oni kriju od drugih?

Profesionalni fudbaleri su kao i ostali sportisti prinuđeni da paze na vlastitu ishranu.

Veliki klubovi širom svijeta imaju posebne ljude koji prave menije tokom boravka u karantenima, ali su van kuba fudbaleri prepušteni svojoj volji.

Ipak, većina fudbalera pazi šta jede jer pravilna ishrana ima utjecaja na njihov učinak na terenu.

Nekoliko je tajni koje fudbaleri imaju u ishrani koje im omogućavaju da budu konstantno na vrhunskom nivou.

Ne piju sportska pića

Sportska pića nakon treninga mogu poništiti sav rad na treningu. Oni su većinom ispunjeni ogromnom količinom kalorija i šećera. Ovim pićima unosi se previše šećera za njihove potrebe i jednostavno su prinuđeni da ih izbace iz upotrebe.

Jedu suho goveđe meso (suho meso)

Konzumiranje proteina je krucijalno za oporavak mišića. Fudbaleri se sve više odlučuju na konuzumaciju suhog goveđeg mesa koja je fantastična alternativa za proteinske pločice ili razne šejkove. Suho meso sadrži ogromnu količinu proteina i nije nikakvo čudo što je ušlo u naviku fudbalera.


Ograničavaju hranu iz tzv. Nightshade porodice (teško varljive)

U nightshade porodicu spada povrće tipa papričice, krompir, paradajz, te ostale teško varljive biljke. One sadrže komponente koje blokiraju absorbiranje kalcijuma u tijelu i fudbaleri izbjegavaju čestu upotrebu.

Jedu borovnicu, trešnje i pomorandže

Ove voćke se nalaze na meniju gotovo svih fudbalera koji brinu o svom tijelu. Posebno se to odnosi na borovnice koje su fantastičan antioksidans i dobar su izvor ugljikohidrata prije fizičkih napora.


Ograničavaju unos ugljikohidrata

Fudbalerima nije potrebno previše ugljkihodirata u tijelu. Ta količina je postavljena na 7 grama ugljikohidrata po kilogramu tjelesne mase tokom utakmica. Prilikom odmora dovoljno im je da unose 2 grama po kilogramu. Upravljanje unosom ugljenhidratima je itekako važno za svakog fudbalera.

Jedu Grčki jogurt prije spavanja

Grčki jogurt postao je veoma popularan među fudbalerima. Sjajan je izvor proteina i kalcija i sjajan probiotik. Pomaže u oporavku tijela tokom spavanja i jede se pola sata do sat prije spavanja.


(body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.