x

Testirali smo novu Hondu Civic: "Zvijer" koja daje novu dimenziju vožnje! (GALERIJA)

Ekipa Ekskluziva.ba portala je dobila priliku da testira nevjerovatnu Hondu Civic. Model koji smo provozali Honda Civic 5D CVT 1.5 T SPORT PLUS je apsolutni vladar na cesti. Inače, ovlašteni prodavac Honde u BiH i Hondin partner je Bunjo grupacija, zahvaljujući kojoj smo se uvjerili kako je ovaj model sve, samo ne običan automobil. 

Model koji posjeduje Bunjo grupacija je pravi ukras na cesti. Honda Civic Sport Plus nudi prije svega fascinantan enterijer, eksterijer, nesvakidašnji krov, ulaz bez ključa, grijana prednja sjedala, nadzor sjenila i još moćniji stereo.

Model koji smo testirali daje posebnu notu svim Hondinim prethodnicima. Uz stvaranje novog izgleda, Honda se također fokusirala na sportske performanse, pri čemu se novi Civic može pohvaliti širim i nižim stavom od prethodnog modela, pomažući stabilnost na cesti. Tu su i novi motori, maske i trikovi.


Novo u Civicu je 1,5-litarski, četverocilindrični benzinski motor s turbo punjenjem, koji proizvodi 180 KS. To se slaže sa 1,0-litarskim trocilindričnim turbo punjačem od 127 KS, bez dizelskih motora, barem ne iz pokretanja. Svaki od benzina dolazi s dostupnim ili ručnim šestostepenim ili CVT automatskim mjenjačem. Našmodel je bio s automatskim mjenjačem.

1,5-litarski benzinac će, ako bude potrebno, sretno obilaziti grad, uz odaziv gasa i kočnice. Svakako ne izgleda kao kompakt od gotovo 200 KS, kad se kreće po prometnim ulicama. U stvari, 1,5-litarski neće zaista zaživjeti ukoliko ga ne oslobodite - a to će mnogi Hondini obožavatelji znati previše dobro.



Iako se ogroman dio novog karaktera Civic-a na putu svodi na njegovu spuštenu i proširenu vožnju, poboljšanja se pružaju i dalje od toga. Na primjer, torzijska krutost povećana je za 52 posto i tu je novi, inteligentni multi-link stražnji ovjes. Šta to znači za građanstvo? Pa, prvo, ugasila se vožnja starog modela, s višečlanim stražnjim ovjesom koji omogućava da se svaki stražnji kotač kreće samostalno, što sve više čini ugodnijim iskustvom u vožnji. Nasuprot tome, dodata je torzijska krutost i niži i širi položaj novog Civic-a znači da je više posađen u uglovima, sa većim prostorom za brzi zavoj. Ukratko, novi Civic vam pruža najbolje iz oba svijeta kada je u pitanju kvaliteta vožnje. Postoji čak i prilagodljivi sistem prigušivanja koji vam omogućuje da vožnju učinite mekšom ili čvršćom. Promjenjiva brzina upravljača ide ruku pod ruku sa sportskim karakterom Civic-a, što olakšava navigaciju u tijesnom prostoru zahtijevajući od vas da manje upravljate. 


Rogue brzinomjer je sada integriran u digitalni displej iza upravljača, koji sadrži sve, od brzinomjera do medija i sat-nav očitavanja, a spremnik za gorivo je premješten ispod stražnjih sjedala. Ostatak rasporeda unutrašnjosti kabine također ima smisla - jednostavan je, jednostavan za praćenje, nudi mješavinu visokokvalitetnih i tvrdih materijala, a dolazi s unaprijeđenim sustavom Honda Connect koji sada ima i Android Auto i Apple CarPlay. Zbunjujuće će, međutim, dostupne razine trim-a u novom Civicu ovisiti o benzinskom motoru u koji idete. 1,5-litarski dolazi s Sport, Sport Plus ili Prestige.


Testirali smo model Sport Plus koji je opremljen grijanim prednjim sjedištima, bežičnim punjenjem telefona, detekcijom slijepih tačaka i monitorom za cross Traffic. Ova oprema je na vrhu velikodušnog standardnog kompleta svih Civic-ova, koji uključuje prednje i stražnje senzore za parkiranje i parking kameru, sedmoinčni Honda Connect dodirni ekran sa Garmin sat-nav, dvozonskim klimatskim uređajem i 17-inčnim legurama. Poznata Hondina slavna kino-sklopiva stražnja sjedala otvaraju prostor za utovar visokih predmeta. Prostor za noge je kao i uvijek dovoljan za putnike. Prostor za prtljažnike je i dalje izvanredan, sa do 420 litara skladišnog prostora prilikom utovara tereta do prozora.


Sport paket je veoma bogat, a iz široke liste vrijedi izdvojiti stvari poput dodatne servo asistencije pri naglom kočenju (BAS), CMBS sistem ublažavanja posljedica sudara, FCW upozorenje na opasnost od čeonog sudara, HSS sistem kontrole dugih svjetala, LDW sistem za nadgledanje vozne trake, kompletnih LED farova, inteligentnog limitera brzine, automatske aktivacije/gašenja svjetala i tako dalje.



Iznad ovog automobila, jednostavno postoji neka posebna aura. Ako se zagledate u njega, ali iz svih uglova, dok ste na par metara od ovog nesvakidašnjeg automobila, osjetićete neku posebnu energiju i imaćete interakciju sa ovom Hondom, kakvu ste priželjkivali čitav život. Ovaj vam je Civic prijatno iznenađenje na svakom koraku.   Civic je originalan u svakoj svojoj “ćeliji”, Honda se drži strogo svoje filozofije, da nikoga ne kopira, već da vozačima ponudi osoben filing za volanom. Kad otvorite vrata bićete oduševljeni, ali tek kada skliznete u niska, udobna, i dovoljno čvrsta sjedišta, osjetićete nešto posebno, kao kada skliznete u noć sa vašom voljenom osobom.



Honda Civic je jeftin automobil. Jeftin ako uzmete u obzir koliko vam mnogo uživanja za volanom nudi ovaj nesvakidašnji auto. 65.828KM je cijena testnog vozila koje možete pronaći u Bunjo grupaciji,  a inače cijena vozila počinje već od 36.780KM.


Činjenično stanje što se spoljašnjeg izgleda tiče je ovako: Civic, posebno u ovom paketu opreme, uživo izgleda mnogo atraktivnije nego na fotografijama, što su jasno dokazivala fotografisanja od strane prolaznika, zastajkivanje i širenje zjenica. Sami izgled je najbolje rečeno atraktivan, a Honda je očigledno ostvarila ono što je inicijalno i namjeravala, a to je da novajlija privlači pažnju. 

Kabinski prostor je naglašeno prostran, ali u isto vrijeme uz zadržan sportski duh. S jedne strane, tu je mnoštvo odjeljaka i pretinaca za odlaganje suvišnih stvarčica, a s druge je postavka armaturne table, volana i instrumentacije tipično sportska. 



Izolacija kabinskog prostora je izvanredna. Šumovi izazvani strujanjem vazduha su svedeni na minimum, a potmuli, diskretno duboki zvuk izduva je pravi melem za uši svakoga ko istinski voli automobile.


Civic Sport je opremljen i komponentama koje pružaju dodatni ugođaj i komfor, a neke od njih su električno podešavanje lumbalnog pojasa sjedišta (vrlo korisno za one sa „feleričnom“ kičmom), četiri parking senzora naprijed i četiri pozadi i naravno zadnja kamera. Audiofili mogu da uživaju u vrlo dobrom audio uređaju sa osam zvučnika. Pored prethodno navedenih karakteristika, info-zabavni sistem raspolaže i MirrorLink funkcijom.

Dakle, za sumu koju dajete se dobija automobil sportskih atributa, pogodan u potpunosti za porodičnu upotrebu zbog prostranog kabinskog prostora i prtljažnika među vodećim u klasi. Nikako ne treba zaboraviti na poslovičnu Hondinu pouzdanost i superiornost mehanike.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.