x

U Italiji "eko-vandali" izduvavaju gume u ime očuvanja životne sredine

Ukoliko se uputite u Italiju, a imate terenac ili automobil sa pogonom na četiri točka, može vam se desiti da budete na meti onih koje u ovoj zemlji nazivaju "eko vandalima".

Kako piše "RTS", radikalniji ekolozi su počeli sa novim akcijama protiv onih, koji po njihovom mišljenju zagađuju planetu, a to su vlasnici velikih automobila i te akcije podrazumevaju izduvavanje guma.

Po tzv. "eko vandalima" terenci su vozila koja najviše zagađuju i na ovaj način žele da natjeraju stanovnike velikih gradova, naročito Milana i Torina, da se opredele za bicikl ili gradski prevoz. Vlasniku automobila ostave na vjetrobranskom staklu poruku koja glasi: "Znamo da ćeš se naljutiti. Mi nismo ljuti na tebe već na tvoj auto. Ovo radimo jer je bitno da svi shvate da je korišćenje ovako velikog automobila u gradovima poput Milana ili Torina nešto što ostavlja ogromne posljedice na ambijent i na sve ostale".

Samo u Torinu je za vrlo kratak vremenski period izduvano 70 guma. Na Telegram kanalu "Tyre extinguishers" razmjenjuju fotografije automobila čije su gume izduvane u čitavom svijetu. Oni pišu i da svako ko je investirao vlastiti novac u jedan veliki automobil nema pravo da uništi uslove života sadašnjih ili budućih generacija te da pošto političari ništa ne rade oni sami moraju da se snađu.

Na poruci koju ostavljaju vozačima koje je dočekalo neprijatno iznenađenje tj. automobil koji ne mogu da koriste da odu na posao ili sastanak ili bilo gdje su naumili, još piše: "Samo smo ti izduvali gumu, nismo načinili nikakvu drugu štetu. Znamo da mnogo radiš da bi sebi mogao da priuštiš jedan ovakav auto ali velike industrije su te, koje te tjeraju da misliš da imaš potrebu za takvim jednim automobilom kada je zapravo nemaš".

Vlasnici automobila vrlo ljutito reaguju te su medijima izjavili da je bolje da nikada ne sretnu one koji ovo rade jer će se loše završiti. Na društvenim mrežama velika većina brani vlasnike automobila dok manjina smatra da ambijentalisti imaju pravo upravo poput onih koji se nazivaju "Poslednja generacija" i koji polivaju umjetnička djela farbom ili brašnom.

Dakle ukoliko dolazite u Italiju jednim takvim automobilom, povremeno provjeravajte u kakvom su vam stanju gume, prenosi "AutoBlog".



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.