x

Zimska torta od jabuka s crumbleom od oraha

Ukrasite je šećerom u prahu i uživajte u sočnim i hrskavim zalogajima.

Sastojci za crumble: 130 g brašna, 65 g smeđeg šećera, malo cimeta, malo naribane limunove korice, malo svježe naribanog muškatnog oraščića, pola kašičice soli, 120 g sitno sjeckanih oraha, 110 g maslaca, rastopljenog.


Za tijesto: 2 veće jabuke očišćene i nasjeckane na jako tanke kriške, 190 g brašna, kašičica praška za pecivo, pola kašičice sode bikarbone, pola kašičice soli, 90 g maslaca, 200 g šećera, 3 jaja, burbon vanilija, čašica kiselog vrhnja, šećer u prahu za dekoraciju.


Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni te namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera 26 cm.

2. Prvo pripremite crumble i to tako da u zdjeli pomiješate suhe sastojke, brašno, smeđi šećer, muškatni oraščić, cimet, so i orahe. Po suhim sastojcima prelijte rastopljeni maslac i izmiješajte smjesu prstima dok ne dobijete mrvice.

3. U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte maslac i šećer i tek zatim dodajte jaja i vaniliju, a kad se sve dobro izmiješalo, dodajte kiselo vrhnje. Suhe sastojke dodajte smjesi malo, pomalo, pažljivo miksajući.

4. Oguljene jabuke i narezane na jako tanke listiće dodajte smjesi te lagano izmiješajte silikonskom lopaticom kako bi se jednakomjerno rasporedile.

5. Smjesom napunite kalup za torte, a na vrh pažljivo sipajte crumble te smjestite na srednju prečku u rerni i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Stavite aluminijsku foliju na vrh i pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini rerne.

6. Torta se treba hladiti u kalupu barem 20-ak minuta prije vađenja. Ukrasite je šećerom u prahu i uživajte u sočnim i hrskavim zalogajima.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.