x

PROVOKACIJE

Kontroverzni češki umjetnik se go popeo na čuvenu skulpturu u Firenci

Na njegovom tijelu je velikim slovima pisalo "cenzurisano"


Češki državljanin Vaclav Pišvajc popeo se jučer na čuvenu skulpturu Herkules i Kakus iz 16. stoljeća na centralnom trgu Pjaca dela Sinjorija u Firenci, izazvavši opću pometnju.

Snimak incidenta na kojem je go muškarac, na čijem tijelu je velikim slovima pisalo "cenzurisano", brzo se proširio društvenim mrežama, prenio je italijanski informativni kanal Tgcom24.

U tom trenutku na trgu je bilo više desetina ljudi. Građani su pozvali policiju, a karabinjeri su uspjeli da uklone provokatora sa skulpture i iznesu ga sa trga.

Pišvajc, koji se predstavlja kao umjetnik, odranije je poznat policiji kao serijski provokator, jer je više puta počinio slične akcije u centru Firence.

U januaru 2018. poprskao je crnu boju iz limenke na skulpturu "Velika glina br. 4" švicarskog umjetnika Ursa Fišera, koja je tada bila izložena na centralnom firentinskom trgu. Zatim je u septembru iste godine napao umjetnicu performansa Marinu Abramović u dvorištu Palaco Stroci, prenosi 021.rs.


U januaru 2020. popeo se na željeznu jelku, rad umjetnika Mime Paladina, postavljenu na Pjaca Santa Marija Novela. U septembru 2021. vandalizovao je privremenu instalaciju "Rajsko drvo" Đuzepea Penonea, također na Pjaca dela Sinjorija, ostavljajući natpis na podlozi.


Prošlog marta, Pišvajc je zapalio crnu tkaninu koja je prekrivala kopiju Mikelanđelove svjetski poznate statue Davida, postavljene ispred gradske vijećnice u Firenci prije više od jednog stoljeća.

Istovremeno, aktivista je u bojama ukrajinske zastave (žuta i plava) bojom oslikao skulpturu modernog italijanskog majstora Frančeska Vecolija, koja prikazuje lava s podignutim prednjim šapama i također se nalazi na Pjaca dela Sinjorija.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.