x

AKO VOLITE SEBE

Napunili ste 40 godina: Izbacite ove dvije namirnice

Čips i gazirana pića možete da zaboravite


Jedna od važnih prekretnica u životu zasigurno je jubilarni 40. rođendan. Osim brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu ishrane, jer je pravo vrijeme da se izbace neke namirnice iz jelovnika. 

Problemi sa zglobovima

Ruska nutricionistkinja Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon napunjenih jubilarnih 40 godina itekako naziru posljedice nepažnje iz mladosti. Međutim, nije u pitanju ništa što zdrave navike ne mogu riješiti, te će pomoći vašem tijelu da izbjegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma, piše CityMagazine.

- Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste prije svega cijeli organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli, morate jesti grašak, grah, leću, leblebije, žitarice i mliječne proizvode - objašnjava Pavlova i dodaje da je neophodno da na našem jelovnikom često budu: morska riba, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljda, orasi, brokule, ali i kurkuma i kumin.

Također, nutricionistkinja ističe da je važno da konzumiramo što više vode, jer ona igra glavnu ulogu u funkcioniranju organizma. Osim vode, biljni čajevi su također poželjni u svakodnevnoj ishrani, navodi CityMagazine.

Doktorica je podsjetila na štetu koju brza hrana može nanijeti, jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, naročito meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih sudova i zglobova, što za posljedicu ima probleme s kožom, metabolizmom i gojenjem.

Glikemijski indeks

Smanjenje unosa šećera je osnova zdravijeg života.

- Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ''pogonsko gorivo'' za maligne ćelije. Oštećuje proteine vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Također, pokušajte da smanjite bijeli hljeb, tjesteninu, rižu i žitarice - objasnila je Pavlova.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.