x

Zenica

U toku sanacija i zamjena granitnih ploča u ulici Maršala Tita! (Foto)

Grad Zenica i društvo „ALMY“ d.o.o. Zenica zaključili su Okvirni sporazum za izvođenje radova na sanaciji i zamjeni granitnih ploča u ulici Maršala Tita i na spomen-obilježju „Kameni spavač“.

Vrijednost navedenog sporazuma iznosi 19.999,00 KM bez PDV-a, a u toku su radovi na sanaciji i zamjeni granitnih ploča u ulici Maršala Tita koje se ugrađuju nanošenjem sloja fleksibilnog građevinskog ljepila.

Ulica Maršala Tita na potezu od GGM-a do Kamenog mosta popločana je kamenim pločama (paljeni granit debljine 5 cm, više dimenzija).

– Prilikom rekonstrukcije ulice ploče su postavljane na klasičan način uz upotrebu pijeska, cementa i cementnog “mlijeka” na podlogu od betona. Saobraćajnica je pješačka zona sa dozvolom za vozila do 5 t nosivosti koja snabdijevaju prodavnice, ali zbog nepoštivanja znakova zabrane za motorna vozila prevashodno kamiona za snabdijevanje preko dozvoljene nosivosti, frekvencije pješaka, uticaja atmosferilija i ispiranja vodom ispred objekata od strane pojedinih vlasnika, dolazi do degradacije pješačke površine u vidu istiskanja ploča iz ležišta, pucanja i sl., što utiče na prolazak pješaka i predstavlja opasnost za bezbjedno kretanje – pojašnjeno je iz Službe za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice.

Također je navedeno da dinamiku izvođenja radova otežava oštećena podloga koja se sastoji od betonske ploče i sloja estriha koji su u narušenom stanju zbog dugogodišnje degradacije, a radove otežava i visoka frekventnost pješaka i dostavnih vozila te nepovoljni vremenski uvjeti, jer ugradnja ploča zahtijeva striktno suhu podlogu.

.

.

Pahuljko / zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.